pondělí 26. prosince 2016

Vánoční Vídeň

Doufám, že setrváváte ve vánoční náladě, jelikož ještě i já přicházím s vánočním článkem. Snad si všichni užíváte svátky tak, jak to máte nejraději. Mně to letos krásně vyšlo, že opravdu jen papám a válím se. Škoda, že zítra už zase do práce.

Přibližně v polovině listopadu jsme s kamarádkou vyrazily degustovat vína na Moravu. Její maminka je učitelka a byl to tedy učitelský víkendový zájezd. Už díky té sestavě, co se sešla v pátek odpoledne před autobusem, bylo jasné, že to bude stát za to.
Na sobotu jsme tedy měly naplánovanou návštěvu Vídně, primárně kvůli vánočním trhům.

Když jsme dorazily, první naše slova byla: ,,Nó, tady je to jak v Praze, úplně stejný."
A to jsme se sakra spletly.


Hned jak jsme přešly do historického centra, nevěděly jsme, kam se dřív dívat. Budovy, jak historické, tak moderní, tu jsou obrovské! Ulice široké jak kdejaké naše náměstí, na každém rohu kočár s koňmi. První budova, u které jsem si div nevykroutila hlavu, byla překrásná katedrála sv. Štěpána, která je nejvýznamnější gotickou stavbou Rakouska a symbolem Vídně.







Po procházce historickým centrem jsme se dostaly na Maria-Theresien Platz, kde jsme začaly nasávat vánoční atmosféru a dále obdivovaly neuvěřitelně obrovské a nádherné památky v podobě staveb a soch.


Zpětně jsme zhodnotily, že tyto první trhy, i když to tedy ještě nebyly ty hlavní, tak byly nejhezčí a také nejvoňavější.






Nejlepší suvenýr, jaký jsme si mohly odvézt. Botička, ze které úplně každý pil punč. Přestože na ty horké nápoje moc nejsem, tohle by byl hřích neochutnat.
Přihodila jsem i fotku oběda, a to gulášové polévky v chlebu.


Když už jsme tedy u toho jídla, tak Vám rovnou ukážu, co dalšího jsme si daly na zub - jahody a kokos v čokoládě, bramboru plněnou sýrem zalitou česnekovým dipem. Večer před odjezdem jsme ještě zašly na perníčkové latté do Starbucks. Zrovna ve Vídni, městě kávy a dortíků se to moc nehodilo, ale vzhledem k tomu, že to byla moje úplně první návštěva Starbucks, tak jsem z toho měla vážně radost.
Jak šlo tedy o jídlo a nápoje, veškeré znalosti němčiny se mi vrátily a já si dokázala říct o cokoliv a i dělat ostatním překladatelku. Vůbec bylo hrozně super si po dlouhé době zašprechtit cizím jazykem, už mi to mluvení cizí řečí chybí.


S plnými bříšky jsme se vydaly do centra Vídně k těm největším trhům.



Hned po katedrále mě osobně nejvíc oslovila budova parlamentu...




Největší trhy byly také pohádkové. Mimo jiné jsme se stále zastavovaly a přemlouvaly se, že už nic jíst nebudeme.







Po návštěvě hlavních trhů jsme ještě vyrazily obhlídnout i několik menších. Celkem jsme jich stihly asi šest, což je poměrně slušné skóre. Co všechno stačí člověk za jedno odpoledne vidět!


Ve chvíli, kdy se začalo stmívat, už jsme byly úplně polapené vánočním kouzlem. Já jako milovník světýlek a všeho třpytivého se divím, že jsem tam nenechala oči.




Večerní osvětlená Vídeň. Stačilo opravdu málo, abych si tohle město zamilovala a přála si ho alespoň jednou ročně navštívit!


Byli jste ve Vídni? Navštívili jste letos nějaké vánoční trhy?

17 komentářů:

  1. Vídeň je nádherná, i když na Vánoce jsem tam nebyla, to musí být snad ještě hezčí. Krásné fotky!
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to určitě doporučuji :), ráda bych ji viděla i zasněženou, to musí být nádhera :). Děkuji!

      Vymazat
  2. To je krása! Bohužel jsem ještě ve Vídni nebyla a ani s těmi trhy mi to letos nevychází, jen jsem prolétla ty menší v centru Prahy, ale ještě se chystám, ještě mám Vánoce! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já byla letos jak poprvé ve Vídni, tak poprvé na nějakých větších trzích :). Přeju, abys měla Vánoce ještě pěkně dlouho :D!

      Vymazat
  3. Vianočná Viedeň vyzerá úchvatne! Ja tam idem až po Novom Roku, ale dúfam, že z nej ešte bude sršať vianočná atmosféra. :D

    www.thefashiontwiins.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tam je atmosféra vždy úžasná :D :).

      Vymazat
  4. Vianočná Viedeň vyzerá úchvatne! Ja tam idem až po Novom Roku, ale dúfam, že z nej ešte bude sršať vianočná atmosféra. :D

    www.thefashiontwiins.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  5. Vánoční Vídeň vypadá parádně, my zde naposledy loni strávili letní víkend. A takovéto trhy jsou přesně jedním z důvodů, proč miluju Vánoce :) krása

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také doufám, že se tam podívám i v nějakém jiném ročním období, každopádně ty trhy byly opravdu kouzelné :).

      Vymazat
  6. Já upřímně miluji ty jejich hrníčky už mám doma "nakradené" dva :3 Jednu taky tu punčošku, ale červenou. Jinak německé trhy celkově jsou neuvěřitelně kouzelné a vánoční. Příští rok si je nesmím nechat ujít. Krásné fotky, které nádherně ukazují tu atmosféru! :))

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)! No ty hrníčky jsou každopádně ten nejrozkošnější suvenýr :D!

      Vymazat
  7. Mňamkyyy takže same dobroty ste si dali pod zub, naozaj je nadherna ta Viedeň na vianočných trhoch som tam ešte nebola a asi ani vôbec. Zaujímave stánky s kadečím je naozaj sa na čo pozerať rada tam niekedy zajdem:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme slintali celý den, potřebovala bych nafukovací břicho na takové dny :D.

      Vymazat
  8. Prekrásne fotky, milujem vianočnú Viedeň :) Skutočne tam žije duch Vianoc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tedy ano, málokdy člověk pocítí atmosféru v takové míře :).

      Vymazat