úterý 4. října 2016

Síla lásky

Nemám pro Vás nachystaný zamilovaný příběh, jak by se podle názvu mohlo zdát. Naopak se rozepíšu o tom, jak mi single život umožňuje lépe vidět všechnu lásku kolem mě.



Nejčastěji si pod tímto slovem představíme zamilovaný pár. Kolikrát se k tomuto pojmu stavíme negativně. Litujeme toho, že jsme vůbec milovali, míváme zlomené srdce, strach z lásky nebo se za ní honíme a připadáme si bez ní ztraceni. Ale ona ta láska je ve skutečnosti mnohem širší pojem.

Jako většina z nás miluji své přátele a rodinu. Dále to je zhasnutá obloha posetá hvězdami, sluneční paprsky a třpytící se sníh, zimní čaj a letní zmrzlina, procházky známými místy i neznámem, běhání světlem pouličních lamp, městský hluk a ticho vesnice, hudbu, zaznamenávající pocity a vzpomínky. Čím více toho milujeme, tím více jsme zranitelnější a přesto náš život krásnější.

Vraťme se ale na chvíli k těm párům. Jelikož klientelou našeho hotelu byli převážně milí staří lidé, několikrát jsem slyšela příběh o tom, jak si stáli po boku celý život a city k sobě chovali ve stále stejné intenzitě. Takže přestože je nevěra, lži a lidská zloba všude kolem nás, každý z nás určitě zná nějaký příběh, proč věřit.

O existující opravdové lásce mě ale přesvědčila čtrnáctičlenná rodina, která se skládala ze tří mladých párů, ve kterých každou dámskou polovičku doprovázeli rodiče. Vypadali nerozlučně a šťastně, večer co večer se smáli do ranních hodin a nebylo odpoledne, kdy nevyrazili všichni společně na pláž. Dohromady ale museli čelit neštěstí, které jim osud připravil. Měli s sebou dvě děti. Jedno z těch dětí byla tříletá holčička narozená bez schopnosti vnímat svět očima.

Její dědeček si se mnou rád povídal. Po pár dnech mi řekl, že to není zdaleka jediná zdravotní indispozice, kterou jeho vnučka má. Ani negativní předpovědi a nadcházející drahé operace v nikom z nich neoslabily naději. Myslela jsem, že nenajdu slov a jediné, co jsem se zebe dostala bylo, že ta krásná holčička má milující rodinu, která se o ní postará a to je v téhle situaci to nejdůležitější, to nejvíc, co může mít.

Láska drží ruku v ruce s vírou a nadějí. Činí nás silnými i slabými. Stačí málo a přemění se v nenávist. Ale všichni ji potřebujeme.
Nehledě na to, co v životě máme a co nám v něm chybí, musíme milovat sami sebe.
Pochválit se při úspěchu, politovat se při bolesti, usmát se na sebe v zrcadle, utřít si slzu ze tváře. Protože se může stát, že nebude nikdo jiný, kdo by to mohl udělat.

6 komentářů:

  1. Romi, toto je opravdu krásný článek a donutí k zamyšlení nad hodnotami :)

    Diary of M

    Krásný den plný lásky přeje M.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelý článok :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  3. ♥ Nádherný článok, posledné slová - myšlienky sú úplne krásne. Ja som tiež písala práve posledný článok o sebaláske, avšak vôbec nie tak jemne a príjemne ako ty. S čajom a pod dekou... čítam takéto články najradšej. ♥
    SweetSunshine

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, ráda si tvůj článek také přečtu :).

      Vymazat