pondělí 6. března 2017

Tři (ne)oblíbená místa pro pohyb

Určitě spousta z nás začala se cvičením doma. Spousta z nás nebyla ke sportu vedená a pak narazila na internetu na Jillian Michaels, která dokáže vyhecovat k neuvěřitelným výkonům. Já jsem to tedy přesně takhle měla. Byla jsem přesvědčena o tom, že nikdy nepůjdu do fitness centra, nedej bože na skupinové cvičení a pohyb venku jsem nesnášela. Teď tohle všechno zbožňuju a doma mě cvičení vůbec nebaví.



Myslím, že z tohohle má mnoho žen obavy. Jít do fitness mezi upocené chlapy, kteří si nás budou prohlížet a ty hubené holky si budou říkat, co tady ten špek chce.
Opravdu to tak není.
Každý si všímá svého a samozřejmě, podíváte se na okolí, ale co si řeknete? Úplně to samé, jako byste se potkali na ulici. Já osobně jsem měla i radost, když jsem viděla někoho silnějšího, protože jsem si říkala, že je super, že se doma necpe čokoládou, ale snaží se něco dělat a pohled na soutěžící bikini fitness byl pro mě ohromným nakopávačem.

Další hodně velkou výhodou je to, že před těmi lidmi podáváte úplně jiné výkony. Je to hrozně motivující, že postávají všude kolem a vy nechcete na tom páse běžet deset minut a odpadnout. Nebo přijít a po třiceti minutách se už balit domů.

My jsme tam se spolubydlící z koleje většinou chodily přibližně na dvě hodinky a u toho jsme stále střídaly cardio a nějaké lehčí posilování. Samozřejmě i ty chlapy jsme pozorovaly, ale to spíš proto, že jsme nechápaly, kde vzaly ty svaly, když se moc nepředřeli. Kolikrát i seděli v kroužku a tlachali, zatímco my rudé lapaly po dechu.

Samozřejmě není to pro každého, my jsme fitko braly jako společný koníček a určitě bych na začátek doporučila ukecat i někoho dalšího.



Další hrůzou pro mě byl běh na veřejnosti. Vždy, když jsem šla běhat a šel člověk, prosprintovala jsem kolem něj a jen co byl za mnou, dala jsem se do chůze. A všimla jsem si, že to dělá spousta lidí, co běhají jen když mají deprese z váhy. O běhu samotném jsem psala poměrně obsáhlý článek tady.

A když jsem začala mít ráda tenhle pohyb, začala jsem se díky němu cítit sebevědomě. Vzít na sebe sportovní hadříky a běžecké najky je pro mě stejný pocit, jako jít ve večerních šatech, načesaná na ples. Mám u toho takový ten pocit, že dělám něco, co ty lidi, kteří se na mě dívají, by nikdy nezvládli. To je ten milovaný správný náběh endorfinů, který mívám už při převlíkání. Běh mi i ze všech sportů nejvíc dokáže pomoc i po psychické stránce.

Vůbec posilování nebo protahování je hrozně super na čerstvém vzduchu. To zase bych asi taky nezvládla, jít do parku a vedle skupinky, co si tam balí jointa. se opřít o lavičku a protahovat nohy. ale vždy se dá najít nějaké místečko.



Nakonec tedy skupinová cvičení, ke kterým mě přesvědčila kamarádka. Vždy jsem měla pocit, že to je něco, co se nedá zvládat a že... prostě nikdy. Začaly jsme příležitostně chodit na břišní pekáč. Je to hrozně skvělý, protože tam už vůbec si nedovolíte přestat, máte u sebe někoho, kdo tomu rozumí, povzbuzuje vás a všechny vás to bolí. Všem vám to uteče a budete se těšit na další shledání.

V prosinci jsme byly na mikulášském maratonu, kde před břišním pekáčem jsme se zapsaly ještě na jumping. Kterému v budoucnu věnuji samostatný článek jelikož žádný pohyb mě tolik nechytl jako skákání na trampolínkách. Takže hned v lednu jsem našla fitko ve městě, do kterého jsem se přestěhovala a shodou okolností je to to stejné fitko, kam jsem chodila, když jsem tu bydlela na koleji.

Závěr je takový, že určitě přes všechny strachy by si každý měl vyzkoušet co nejvíc sportů, protože stejně tak úplně každý najde něco, co ho baví a o tom to je. Zrovna u těch trampolín nikdo moc nechápe, co mě na tom baví a že to musí být hrozné na udýchání a na klouby a podobně, ale mně pokud nebuší srdce, že to jde slyšet a plíce mi nechtějí vyskočit z těla, tak to není zábava.

Jaký pohyb nejvíc baví Vás?

12 komentářů:

  1. toto je skvelý článok :) ja napríklad z behu nemám nejaký zlý pocit, a je to presne pre mňa to o čom píšeš, že obliecť sa do skvelého športového oblečenia je niečo ako dať si šaty a vysoké topánky :) ale tú "averziu" pri posilňovniach nedokážem prekonať :D to je miesto, ktoré je pre mňa pohromou :D radšej si vyvetrám hlavu vonku pri behu, alebo pri plávaní...ako niekde vnútri zatvorená cvičiť na strojoch :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :), je pravda, že k těm strojům, jako k jediným, jsem se už nevrátila, ale k přírodě se ráda vrátím vždy :)).

      Vymazat
  2. Fajn článek, já jsem si oblíbila jogu, tanec a posilování. V létě ráda jezdím na bruslích, ale běh mě nikdy moc nebavil, na druhou stranu jsem nikdy neměla pocit, že se na mě koukají v tomto. Jsem ráda, že jsem ke sportu vedená byla, ne nějak vrcholově, to ne, ale zkusila jsem toho hodně v dětství a celkově jsem vždycky něco na pohyb asi měla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :), já dodnes našim vyčítám, že mě k sportu nevedli a musela jsem si k němu najít cestu sama až v osmnácti :D.

      Vymazat
  3. To je krásný, motivující a nakopávací článek! Já se momentálně nehýbu vůbec (když nepočítám Taichi, chůzi a občasný ježdění na kole) a tenhle stav už mě docela štve a mrzí, mám v plánu to změnit, tak snad se mi to podaří :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :), přeji ti hodně té potřebné motivace :)! Také jsem v posledních měsících dost zlenivěla, ale jak se začalo dělat hezky, tak už se začínám zase snažit :D :).

      Vymazat
  4. Ja by som veľmi chcela vyskúšať jogu alebo chodiť cvičiť do posilky. Ale neviem si predstaviť akoby som v posilke bola, by si ľudia pomysleli, že táto krpatá, malá, chudá tu čo chce? :-D a pritom by som chcela priberať a nie chudnuť ako väčšina ludí, ktorí idú do posilky. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to právě o tom, že ty lidé si neříkají vůbec nic. Obecně jsme zahleděni do sebe a každý si tam říká, jak asi u toho vypadá :D. Takže určitě doporučuji zkusit, při nejhorším si řekneš, že už tam nikdy nepůjdeš :).

      Vymazat
  5. To gymu jsem se tedy ještě nedostala - docela mě děsí, ale na druhou stranu bych se tam mohla dokopat :D Na skupinovky jedině s někým :) a místo běhu mám inlajny - vždy se těším, až se obléknu do svého outfitu, vezmu brusle a jedu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, to jsem úplně zapomněla napsat, že brusle jsou vůbec nejlepší sport na světě :D :)!

      Vymazat
  6. fitko ma vôbec nebaví, ale niečo skupinové by som chcela vyskúšať určite :) cvičím doma, zatiaľ , no s behom sa prekonávam, je to aktivita, ktorá ma veľmi baví, len tých miest je tu málo, nakoľko potrebujem skôr les a kludné miesto, keďže je to aj forma relaxu pre mňa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý to máme jinak, taky bych ráda brala sport jako relax a ne jako něco, u čeho se zničím :D, ale nejdůležitější je, aby to bavilo :). Třeba, že by to na mě někdy bylo vidět, že něco dělám, s tím už dávno nepočítám :D.

      Vymazat