středa 15. června 2016

Sny, přání a jejich dosažení

Sny. Jsou důvodem, proč byste se každé ráno měli probouzet s úsměvem na rtech, protože máte pro co žít, něco co by Vám nikdy nikdo neměl vzít.



Několikrát v mém životě se mi splnil sen a já z toho ve výsledku byla na dně. Občas se chodím kamarádovi svěřovat se svým trápením a poté, co můj monolog skončí, obvykle použije krásný citát Paula Coelha ,,Když si něco opravdu přeješ, celý vesmír se spojí, abys to mohl uskutečnit."

Z vlastní zkušenosti to můžu potvrdit, protože kdykoliv jsem si něco vysnila, nakonec se to splnilo a já i přesto párkrát skončila nešťastná. V jednu chvíli mi život začal dávat smysl, jednotlivé události do sebe zapadly jako puzzle, které se v druhé chvíli znovu rozpadlo. Už jsem byla přesvědčená o tom, že něco chtít je vlastně špatné, ale to byla hloupost, protože důležité je naučit se snít.

Musíme si umět vytvořit takové sny, které nás donutí na sobě pracovat, aby i když se nesplní, dáme něco sami sobě - zkušenosti a ponaučení. Takovým typickým příkladem může být hubnutí. Vysníme si dokonalou postavu, jíme zdravě, cvičíme a třeba i po několika letech se sebou stále nejsme spokojení. Ale co všechno jsme udělali pro svoje tělo. Vedle nás můžou stát lidé, co denně chodí do fastfoodu, sportem opovrhují a postavu mají lepší. Jenomže jen z vnější stránky, uvnitř jsme my ti lepší, zdravější a proto bychom měli být i spokojenější a šťastnější.

Problémem je, že se buď podceňujeme nebo přeceňujeme. Nedokážeme se radovat z maličkostí, ač nám každý vysvětluje, že to je ten klíč k úspěchu. A proto bychom měli o těch maličkostech začít snít, dát si reálné cíle, jít si za nimi a naučit se z nich radovat. Většinou k podobnému uvědomění dojdeme, až když se nám stane něco opravdu zlého. Proto opravdu úplně všechno špatné je pro něco dobré.

Dalším zádrhelem pro snílky, proplouvajících životem na růžovém obláčku může být to, že při vytváření svých přání myslí na konkrétní osobu. Vysní si krásnou budoucnost s určitou osobou a po nějakém čase se se slzami v očích snaží zalepit své zlomené srdce. Nebo se můžou stát "obětí" přání někoho jiného a zalepovat srdce rovnou dvě.

Naděje je jediná věc, silnější než strach (Hunger Games). Úplně každý den, téměř každou sekundu se můžeme sebrat a něco změnit, co nám nevyhovuje nebo nedělá nás šťastnými. Podle mě je to obdivuhodné umění vždy myslet pozitivně. Jsme jenom lidi a je logické, že život nám bude házet klacky pod nohy. Co bychom z toho života měli, kdyby všechno bylo jednoduché? Lidé, co to mají ve všem jednoduché, Vám nedokážou říct, jaké jsou jejich sny a přání, protože žádné nemají.

Takže není to o tom snít o miliardách na kontě, krásném domě u moře, dokonalé postavě... Ale o tom, že se něco nového naučíte, poznáte, navštívíte, protože k tomu vesmír nepotřebujete, na to stačíte sami a čím víc těch dosažených cílů bude, tím spíš si vesmír všimne zrovna Vás a pomůže Vám s něčím velkým!

10 komentářů:

  1. V tomto máš pravdu proste teraz ľudia čím majú viacej tak chcú ešte viac lebo im to nestačí vždy sa vymyslí niečo nove a tu staro novú vec vyhodia a kupuju novú .. a tak je to aj s ich životom s ničím su nikdy neni spokojný. Presne všetko zle je na niečo dobre to poznám veľmi dobre, treba sa len pasovať stým čo nám dá život do cesty pretože ,,Cesta v živote ktorá je bez prekážok tak nevedie nikam!! Ja osobne o ničom nesnívam a hlavne si neplánujem niektoré veci dopredu lebo sa to aj tak nemusí splniť nechávam to všetko ako príde a som konečne spokojná a šťastná:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, občas jsme jako děti, když odhodíme hračku a vezme si jí někdo jiný, ihned jí chceme zpátky. Tak je to třeba i s příležitostmi. Každý by si asi měl najít způsob, jak být šťastný. Celé je to jen v hlavě, jak k věcem přistupujeme :).

      Vymazat
  2. Tohle je vážně krásný článek. Také mám zkušenost s tím, že když si opravdu silně něco přeji, vyplní se to - ale zjistila jsem, že je v tom vždycky nějaká háček, nějaké ALE. To člověku připomíná, že ne vždy je všechno podle jeho představ a že by se měl naučit oceňovat maličkosti, které mu dělají radost. Jinak se z jeho života může stát neutuchající touha po ,,něčem víc", neustálý hon za sny, které se nikdy nesplní (a nebo splní, ale ono je mu to stejně málo). :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezký článek :)
    Coelhův citát je trefný, jasně, že se to neděje vždy, ale stává se to :) A jak říkáš, snít je strašně super, já jsem třeba věčně uzavřená v té své kebuli a žiju vlastním životem, ale na druhou stranu člověk musí být reálný a pracovat na svých snech, protože nikdo mu to až k nohám nepřinese.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem tak koukala, všechny jeho citáty mají hodně do sebe :). Také mám tenhle malý svět, ve kterém všechno jednou vyjde podle mých představ :D, ale od toho je tu právě ta realita, ve které se to musí dít :).

      Vymazat
  4. :) Důležitý je si hlavně umět správně přát a myslet na to, že to "vesmír" vyslyší. Např mě jednou strašně zajímalo, jak z obřího nákupního centra vyhánějí po zavíračce všechny ty zákazníky. A co se nestalo? Uvízla jsem tam v noci a nemohla se dostat pryč :D

    Diary of M

    Hezký den a spoustu splněných snů!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je právě to, myslet na to, že kolikrát se nám to může splnit úplně doslova, jak vlastně ani nechceme. Skvělá story :D, jak ses dostala ven :D?

      Vymazat
  5. takéto typy článkov mám veľmi rada :) super :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat